Un po'di storia:

De eerste aperitivo-bars ontstonden rond 1800, toen er in Milano en in steden als Torino, Firenze en Venezia een ware café-hype bestond.

Ruim 100 jaar later verspreidde de trend zich ook in de rest van Italia, doordat het een gewoonte werd om even af te spreken voor de lunch of het diner om een aperitivo te drinken.

Opvallend is dat Italianen, naast lekker eten, dol zijn op bitter. Dit klinkt misschien tegenstrijdig - in de natuur is bitter immers een waarschuwing voor giftig – maar is eigenlijk heel logisch! Bittere drankjes zijn de beste dorstlessers. En hoe hoger de temperatuur, des te meer de dorst gelest moet worden.

Daarnaast wordt de eetlust het beste opgewekt door een aperitief met zo min mogelijk suiker en een hoog alcoholpercentage: esatto, inderdaad, bitter!


Antipasto:

Een Antipasto (meervoud: Antipasti) is een Italiaans aperitiefhapje dat traditioneel voor het avondmaal geserveerd wordt. Antipasti betekent letterlijk voor de maaltijd en duidt een vrij lichte schotel aan. Een Antipasto wordt door een gemiddelde Italiaan vaak geserveerd als een plakje serranoham of prosciutto, maar ook een paar plakjes mozzarella of een handjevol amandelen of olijven.

Antipasti kunnen worden geserveerd als simpel voorgerecht maar ook als een (vaak) relatief gezond hapje voor tussendoor. In elk Italiaans restaurant worden Antipasti aangeboden. Vaak zijn deze Antipasti uitgebreider. Ook op feestjes of bruiloften worden deze lekkernijen aangeboden. Op Italiaanse markten zijn ook veel stalletjes te vinden die hun specialiteiten qua Antipasti aanbieden, zoals gefrituurde babyartisjokken. Net als de Spaanse tapas en Mediterrane mezze heeft de Antipasti zijn klassiekers.

Het Italian Aperitivo Bar concept kan op basis van wensen (en budget) op maat worden samengesteld met verschillende invullingen qua Aperitivo bars en Antipasto buffetten.

Bookmark and Share